Кои са най-често срещаните проблеми с влагоуловителите и как да ги отстраните?

Всяко устройство в даден момент може да не функционира правилно, дори това да е влагоабсорбатора, който ползвате. Проблемите, с които може да се сблъскате с този вид уреди са различни. Добрата новина е, че повечето от тях можете да отстраните и сами. Нека видим кои са най-често срещаните проблеми с влагоуловителите и как можете да ги отстраните.

Как да отстраним 7-те основни проблема с влагоуловителите

 1. Влагоуловителят не работи
  Ако Вашият уред не се включва, първо проверете захранването. След това вижте дали предпазителят не е изгорял. Другата причина може да е пълен резервоар за вода. Повечето модели разполагат със защитен механизъм, който се задейства, когато водата е стигнала до определено ниво.
  Ако нито едно от изброените неща не е налице, следва да проверите дали резервоарът е поставен плътно. Има вероятност при предишното изчистване на резервоара да не сте го инсталирали правилно обратно.
 2. Влагоуловителят е твърде шумен
  Шумът е нещо много неприятно, без значение дали работим от вкъщи или се опитваме да си починем. Всъщност това е друг често срещан проблем при влагоуловителите. Ако чувате бръмчащ, дрънчащ или щракащ звук, това може да е знак за повреда, но може и да е необходимо просто да промените някои настройки.
  Уредът може да издава такива звуци, ако е поставен на неравна повърхност. Затова проверете как е поставен и ако е необходимо го преместете на място, където ще е изправен и стабилен. Друга причина за тракащите и бръмчащи звуци може да са разхлабени винтове или други разхлабени части. Затегнете всички части, които са разхлабени.
  Бръмчащият звук е много вероятно да се дължи на натрупана мръсотия във вътрешността на влагоуловителя. Затова почистете добре уреда и проверявайте редовно състоянието му.
 3. Влагоуловителят не събира вода
  Това може да не е сериозен проблем, а просто влажността в помещението да не е толкова голяма. Затова не бързайте да се тревожите , ако видите, че уредът събира малко вода.
  Има вероятност обаче да има и по-сериозен проблем със системата. Преди да потърсите професионална помощ, почистете филтрите и вижте дали няма да има подобрение. Ако въпреки това влагоуловителят работи, но не събира вода и усещате, че въздухът е влажен, обадете се на техник. Има вероятност вентилаторът, компресорът или двигателят да са повредени.
 4. Намотките са замръзнали
  Това, което влагоабсорбаторите правят, е че прекарват стайния въздух през намотки, които го охлаждат. Въздухът се кондензира и влагата се събира в контейнера за вода. След това въздухът се затопля отново.
  Има вероятност, обаче, въздухът да се охлажда прекалено много, което е знак за замръзване на намотките. Най-често това се случва, когато използвате влагоуловителят в прекалено ниски температури.
  Ако установите, че намотките са замръзнали, изключете уреда. Повишете температурата в стаята и го поставете на по-голяма височина, за да помогнете на размразителния процес. Ако редовно почиствате намотките, ще намалите риска от замръзване.
 5. Има теч от резервоара
  За да предотвратите появата на течове, изпразвайте редовно резервоара за вода като се напълни. След като почистите резервоара, проверете за замърсявания или пукнатини. Почиствайте резервоара често, за да предотвратите утаяването на мръсотия в него. Ако решите да използвате дренажна тръба, за да позволите отвеждането на водата, редовно проверявайте за запушване на дренажната тръба, тъй като това също може да доведе до течове.
 6. Вентилаторът е счупен или двигателят не работи
  Ако двигателят на вентилатора не работи, това означава, че и влагоуловителят Ви няма да работи. В такъв случай се свържете със специалист, който да провери какво точно е състоянието на уреда.
  Вентилаторът също може да се повреди и това може да е поради счупени или разхлабени перки. Затегнете вентилаторът и се опитайте да включите устройството отново. Ако проблемът продължава, най-добре е да се свържете с техник.
 7. Неприятна миризма
  Неприятната миризма, идваща от влагоуловителя, може да е заради замърсени филтри. Най-лесният начин за решаване на този проблем е като извадите филтъра и почистите мрежата със сапунена вода. След това можете да го напръскате с малко оцет или водороден пероксид. Оставете го да изсъхне, преди да го монтирате отново. Използвайте сода за хляб в резервоара за вода, за да предотвратите появата на мухъл и плесен в бъдеще.
  Ако сте достигнали до момент, в който непрекъснато трябва да се справяте с проблеми с влагоуловителя си и те не могат да отстранени с помощта на горните стъпки, може да е време да замените уреда си с нов.
  Преди да вземете такова решение, е добре да се консултирате със специалист, който да Ви каже дали ремонтът е достатъчен за момента.
  В случай, че сте решили да замените влагоуловителя си, вижте нашите предложения за климатични системи, пречистватели и влагоуловители на страницата на Климаонлайн. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от допълнителна информация.