8 начина да подобрите качеството на въздуха във Вашия дом

Намалете вредните вещества и се погрижете да имате чист въздух в дома си с помощта на тези съвети.

 

Замърсяването на въздуха от колите и заводите е честа тема на обсъждане. Но замисляли сте се какъв въздух дишате в дома си? Правите ли нещо, за да подобрите неговото качество или пренебрегвате фактът, че въздухът в дома Ви може дори да е опасен за Вашето здраве и това на семейството Ви?

 

Истината е, че замърсяването на въздуха във Вашия дом може да бъде също толкова сериозно - или дори по-сериозно - отколкото на открито. Имайки предвид, че прекарваме много време от живота си на закрито, може би е добре да се замисляте по-често за качествата на въздуха в помещенията, в които живеете. Но не се паникьосвайте! С малко превантивна поддръжка и някои основни знания може да предприемете незабавни стъпки за подобряване на състоянието на въздуха в закритите помещения.

 

Общи замърсители на въздуха

Замърсителите на въздуха могат да варират от замърсители, внесени отвън от Вашите домашни любимци, до опасни течове на газ. Въглеродният окис е обикновен замърсител на въздуха в резултат на изтичането на природен газ. По-старите домове могат да съдържат азбест и оловни частици, които могат да навредят на белите дробове при освобождаване във въздуха. В баните и кухните може да има наличие на мухъл и токсични вещества, които могат да допринесат за създаването на нездравословна среда в дома.

 

Ето 8 неща, които можете да направите веднага, за да подобрите качеството на въздуха в дома си:

 

1. Сменяйте филтрите на климатика редовно

Климатичните системи работят, за да осигурят възможно най-добрата среда за дома Ви, като Ви помагат да поддържате желаната температура целогодишно. Освен, че охлаждат или отопляват въздуха, те го филтрират. Така през тях преминават общите замърсители на въздуха и филтрите се пълнят с прах и бактерии. От Вас зависи доколко климатичната система ще успява да се справя със замърсяванията и да работи ефективно, тъй като е необходимо редовно да почиствате или да сменяте филтрите. Включете в годишния си график и редовна профилактика на системата, за да се сигурни, че тя работи както трябва.

2. Не забравяйте да почиствате другите налични въздушни филтри

Вашият климатик не е единственото нещо, което работи за поддържане на въздуха чист в домашната среда. Ако наистина искате да подобрите качеството на въздуха, не забравяйте да проверите филтрите в другите си домакински уреди. Вашата прахосмукачка, сушилня за дрехи и кухненските отвори трябва да се проверяват и поддържат периодично. Препоръчваме да почиствате или заменяте тези общи домакински филтри на всеки няколко месеца.

 

3. Проверете въздуховодите си

Въздушните канали са отговорни за разпространението на горещ и студен въздух, осигурявайки комфортен климат в стаята. Но каналите, които не са инсталирани или поддържани правилно, могат да разпространяват замърсители от едно място на друго. С течение на времето в тях може да се натрупа прах, пърхот и дори мухъл, което намалява общото качество на въздуха. Потърсете помощта на професионалист, който да установи дали в каналите циркулира чист въздух.

 

4. Използвайте аспиратора в кухнята

Много замърсители на въздуха в помещенията идват от кухнята. Газовите печки отделят вредни замърсители, включително въглероден оксид и азотен диоксид. Дори електрическите горелки произвеждат същите замърсители в по-ниски нива, както и други частици. Така че, когато готвите, не забравяйте да включите кухненския аспиратор или отворете прозорец, за да подпомогнете пречистването на въздуха.

 

5. Почиствайте редовно килимите и пътеките

Килимите, пътеките и изтривалките правят повече от това просто да увеличат комфорта във Вашия дом. Те действат като самостоятелни въздушни филтри, улавяйки прах и други частици в многото си влакна. Почиствайте ги поне веднъж седмично, за да намалите разпространението на натрупаните вредни частици.

 

6. Контролирайте влажността в дома си

Високите нива на влажност подпомагат развитието на мухъл и бактерии, които могат да предизвикат респираторни проблеми като алергии и астма. В зависимост от Вашето местоположение, горещите летни месеци могат да доведат до особено влажни условия. Намалете количеството влага във въздуха и ограничете разпространението на токсични вещества, като поставите влагоуловители в проблемните помещения.

 

7. Растенията ще Ви помогнат да освежите въздуха

Растенията са естествените въздушни филтри на природата. Купуването на няколко растения, които да поставите в закритите помещения, може да направи чудеса за подобряване на качеството на въздуха в дома Ви. Така ще подобрите и домашния декор. Малки растения като папрати и лилии (които цъфтят на закрито) и по-големи палми са най-добрите варианти за изтегляне на замърсители от въздуха.

 

8. Снабдете се с пречиствател на въздуха

Ако нямате проблем с влагата, но искате да се погрижите за оптималното пречистване на въздуха на помещенията, може да се си осигурите това чрез пречиствател на въздуха. Тези уреди са абсолютно безшумни и пречистват въздуха във Вашата спалня или всекидневна от алергени, фини прахови частици, прашец, козина от домашни любимци, спори на плесен, летливи съединения и битови миризми.

 

Поддържането на въздуха в дома Ви чист и свеж изисква старание и превантивна поддръжка. Сега, когато научихте няколко прости стъпки как можете да се погрижите за това, Ви съветваме да ги приложите. В онлайн магазинът на Климаонлайн може да намерите климатици с йонизатори за неутрализиране на вредните частици, влагоуловители и пречистватели на въздуха на доказани марки. Свържете се с нас при нужда от консултация.