10 често срещани проблеми с климатика през лятото

Често срещани неизправности при климатиците, с които можете да се сблъскате през летните месеци.

 

Не е необходимо да сте експерт по климатици, за да разберете кога нещо не е наред. Да сте наясно с най-често срещаните проблеми с тези уреди е от огромна полза за предотвратяване на аварии. Едно от най-неприятните неща, които могат да Ви се случат през горещите летни дни е да останете без работещ климатик.

 

В тази статия ще наблегнем на най-често срещаните проблеми с климатичните системи през лятото.

 

 

1. Постоянно работещ климатик

Нормално е климатикът да работи по-често в горещо време, но все пак той трябва да се изключва периодично. Отстраняването на този проблем ще Ви помогне да защитите жизненоважни компоненти на системата и да предотвратите рязкото увеличаване на сметката си за ток.

 

Причина: Това е един от най-често срещаните проблеми с климатика. Причините може да са няколко. Възможно е да имате проблем с термостата, компресора, въздушните филтри или електрическите части.

 

Решение: Опитайте да изключите вентилатора на термостата, за да видите дали климатикът ще се изключи. Ако това не се случи, свържете се с професионалист.

 

 

2. Климатикът не се включва

Разочароващо е да се събудите сутринта и да осъзнаете, че климатикът изобщо не работи и не можете да го включите. В такива случаи дори да настроите термостата на по-ниска температура, уредът вероятно пак няма да се включи.

 

Причината: Понякога този проблем се случва, защото е задействан прекъсвач. Други причини може да са дефектен термостат или разхлабено окабеляване.

 

Решение: Не се опитвайте сами да извършвате ремонт на кабелите. Доверете се на сертифицирани професионалисти в областта на климатичните системи, които разполагат с оборудване за диагностициране на всички електрически проблеми.

 

 

3. Климатикът не издухва хладен въздух

Този често срещан проблем може да се появи по два начина. Първо, може да чувате, че климатикът работи, но от въздуховодите да не излиза въздух. Второ - да усещате струята въздух, която изобщо не е хладна.

 

Причина: В повечето случаи този проблем е лесен за отстраняване. Обикновено става въпрос за задействан прекъсвач. Възможно е също така ремъкът на вентилатора да е износен и да се нуждае от подмяна. Ниското ниво на хладилния агент също може да повлияе на охлаждането.

 

Решение: Редовната профилактика на системата може да предотврати този проблем. Експертните техници не само отстраняват съществуващите проблеми, но и проверяват дали има износване на частите и предотвратяват възникването на повреди.

 

 

4. Издухване на горещ въздух

Защо климатикът издухва горещ въздух, вместо студен? Последното нещо, от което се нуждаете през лятото, е още топъл въздух, който уредът Ви да издухва.

 

Причина: Горещият въздух може да е индикация, че въздушният филтър е замърсен, каналите са запушени или има отломки, които карат компресора да прегрява. Възможно е също така нивото на хладилния агент да е ниско.

 

Решение: Сменяйте въздушните филтри на всеки месец или два, за да предотвратите запушването им, и планирайте почистване на въздуховодите преди всеки активен сезон. Ако се налага добавяне на хладилен агент, системата трябва да се провери за течове. Професионалистите по климатични системи знаят как да извършат това по безопасен начин.

 

 

 

5. Изтичане на хладилен агент или вода от климатика

За собствениците на жилища не е лесно да открият течовете на хладилен агент, тъй като те най-често се появяват в тръбопроводите. Ярко оцветените петна в близост до климатика обаче са признак за проблем. Макар че е нормално да се наблюдава известен конденз извън климатика, прекомерната влага може да е признак за изтичане на вода.

 

Причина: Линиите и връзките в системата на климатика са склонни да се износват с течение на времето, което може да доведе до изтичане на хладилен агент. Блокираните дренажни тръби и повредените кондензаторни помпи обикновено причиняват водните течове.

 

Решение: Ако забележите изтичане на хладилен агент, изключете уреда и веднага се обадете на специалист по климатични системи. Ниските нива на хладилен агент могат сериозно да повредят компресора, а това е една от най-скъпите части за подмяна. За щастие, редовната профилактика може да открие и предотврати този проблем.

 

 

6. Многократно включване и изключване на уреда

Вместо да се завърши пълният цикъл на охлаждане, климатикът се включва отново и отново. Това е сериозен проблем, който може да повреди компресора.

 

Причина: Понякога причината може да се крие в запушените въздушни филтри или неправилно калибриран термостат. Възможно е също така климатикът Ви да не е твърде мощен за помещението, в което е монтиран.

 

Решение: Добре е да помолите професионалист да Ви помогне при избора на уред. Така със сигурност ще се сдобиете с климатик и термостат, които ще допринесат за по-икономичния разход на енергия и ще осигурят оптимално охлаждане.

 

 

7. Замръзване на кондензаторната бобина

Когато системата работи твърде усилено, за да поддържа домът Ви хладен, това може да доведе до заледяване на кондензаторната бобина. Полагането на грижи, които да предотвратят този проблем, може да Ви спести много от сметката за електроенергия.

 

Причина: Макар че е естествено климатиците да работят по-усилено през горещите дни, не е нормално бобината да замръзва. Замърсените въздушни филтри или кондензаторни агрегати карат климатика да работи два пъти по-усилено за същото количество охлаждане.

 

Решение: За да се разреши тази повреда, трябва да се извърши експертна проверка на вентилатора, въздуховодите и кондензатора.

 

 

8. Многократно задействане на прекъсвача

Климатикът Ви задейства предпазителя всеки път, когато се включи? Този досаден проблем Ви принуждава постоянно да прекъсвате другите си дейности.

 

Причина: Най-вероятно е извършена неправилна инсталация на климатика. Ето защо не е добра идея сами да инсталирате уреда. Ако прекъсвачът или окабеляването не са съобразени с мощността на климатика, почти сигурно ще се сблъскате с този неприятен проблем.

 

Решение: Сертифицираните експерти по климатични системи могат да извършват задълбочени проверки на окабеляването.

 

 

9. Странни миризми, идващи от системата

Един от признаците за проблеми с климатика е миризмата на изгоряло. Някои собственици на жилища се оплакват и от миризми, които наподобяват мирис на плесен и застояло. Възможно е да забележите тези миризми, идващи от вентилационните отвори или когато сте в близост до основното тяло на климатика.

 

Причина: Миризмите на изгоряло могат да означават, че има проблеми с окабеляването или че въздушните филтри са запушени. Миризмите на мухъл най-често са свързани с неправилно отводняване.

 

Решение: Ако усетите миризма на изгоряло, изключете климатика веднага. Проверете въздушните филтри. Ако изглеждат мръсни ги сменете или почистете. Планирането на редовно почистване на въздуховодите и климатика е отличен начин за предотвратяване на тези миризми. Поддръжката на системата може да премахне и миризмите на мухъл.

 

 

10. Странни шумове от климатика

Чуването на звуци, които не сте чували преди, е сигнал за неизправност в системата. Странни вибрации, скърцащи или свистящи звуци означават, че има спешен проблем за отстраняване.

 

Причина: Свирещите звуци обикновено са резултат от износен или лошо подравнен ремък. Стържещите шумове са особено опасни за климатиците, тъй като често сигнализират за проблеми с лагерите на двигателя. Свистящите звуци са почти сигурен знак за изтичащ фреон.

 

Решение: Редовната профилактика защитава климатика от повреди и осигурява спокойствие на потребителите, че системата им е в изправност.

 

 

Това са едни от най-често срещаните проблеми с климатиците през лятото. А Вие планирахте ли профилактиката на Вашия уред? Не е изключено след нея да се установи, че повредата е прекалено сериозна и е по-добър вариант да заложите на нов и по-икономичен климатик. Заповядайте на страницата на Климаонлайн, където ще намерите едни от най-добрите модели на пазара на доказани марки като Daikin, Midea, Samsung и други. Свържете се с нашия екип от специалисти, който ще отговори на Вашите запитвания.